torsdag 18 februari 2010

Efterlyses: Mat för hela familjen!

Ikväll satt jag och M-P och försökte komma på maträtter, med lite variation, för hela familjen.
Vore tråkigt om barnen blev uppfödda på makaroner och köttbullar bara ;-)

Vi kom på hela 22 maträtter innan fantasin tog slut.
Avslöjar inte vilka just nu, men då insåg jag att om vi bara har dessa maträtter så räcker de typ en och en halv vecka om man inte ska äta samma mat mer än en gång i månaden.
Om man sen ska äta maträtten två gånger, vilket kan vara ok det med så har vi ju mat för tre veckor.

Så nu efterlyser jag tips på maträtter för den kvarvarande veckan som inte innehåller något av följande:
ingenting från havet (dvs fisk, skaldjur m.m.), champinjoner (nåja en eller två rätter gör inget då M-P kan ha det till lunch, bara jag slipper), nötter eller mandel (pga allergi), "konstiga" grönsaker som blomkål och broccoli (går väl ann om man måste men helst inte), ananas eller banan (M-P tycker inte om det varmt), majs eller ärtor (återigen M-P som ogillar), fläsk och lök (smaken ok men jag gillar inte konsistensen), för mycket mjölk produkter (pga laktosintolerans) sten- och kärnfrukter (pga allergi).

Sen får det inte vara för "rörig" mat heller.
Nämnde jag att det ska vara lättlagat?
Kräsna? Vadå? Vi? Nääää... Hihiii...
Ok, vi är ingen lätt familj att komponera mat åt...

Får väl hålla oss till pasta och köttfärs i olika former ;-)
// Sargit

10 kommentarer:

Katja sa...

Oj ja nu fick man tänka till.. ;) Men nu ska jag ta o väcka mina små.. Brukar vara ledig på fredagar, men ska jobba idag.. Ha en bra dag!!

Eva m 4 pojkar sa...

Vad sägs om tortellini? Jag brukar koka tortellinin, steka bacon knaperstekt, blanda i creme fraiche (finns väl för laktosint..?) och sedan lite hackade tomater, serveras med en sallad till, omtyckt av alla våra pojkar! Låter det bra kan jag återkomma med mängderna.. Kramar

farmor Anci sa...

Nog tycker jag att barna måste få äta fisk.Det är hälsosamt och gott!!=)

Princess sa...

Ni är ju totalt värdelösa! Du glömde nämna inget kött då du inte vill skära i det heller för att det är äckligt. Köp färdiga maträtter på burk så behöver ni inte göra nåt mer än att värma i kastrull eller micro.

Familjen Sundström sa...

Katja: Tack detsamma, ska ta en kort dag idag har jag bestämt...

Eva: det låter gott, måste testa det.
Du kan väl maila mig receptet vid tillfälle: sargit@home.se

Anci: jepp, det är på vår lista på maträtter som lagas då inte jag är hemma ;-)

Princess: Tack kära syster för de uppmuntrande orden...
har aldrig haft problem att skära i kött, jag har däremot svårt för att röra med mina bara händer vid rått kött. Men jag har ju en så duktig man som ställer upp och rensar och bankar köttet de gånger det behövs.
Visst kan vi ha färdigrätter då och då men jag vill gärna veta vad det är jag stoppar i barnen och det har man bättre koll på då man lagar maten själv. Och de flesta burkrätter är "röror"...

mummu sa...

halooo...är du vaknad.jag har sa redan ett år att laga mat själv.inte burkmat.det åt inte du heller.använd kummihandskar så behöver inte röra kött.kom hem till mig så får du resepter hur mycket du vill.finns hela plastikhink full.det kan faktisk göra flera maträtt sammtidigt och sen frysa i portioner.och är en välldigt bra sett kvar,sej till din mamma att laga mat till er.hon har tid.och m-p behöver inte stå i köket jämt.

Anonym sa...

Ett himla gnäll hlea tiden hur allt är jobbigt.. bra sagt mummu!

Familjen Sundström sa...

mummu: för ett halvår sen totalvägrade de att äta den mat jag lagade. Det vet du mamma. Men burkmaten åt de med hull och hår. Nu älskar de våran mat. Så är det med barn, ena stunden gillar de något andra vägrar de. Och som du också vet så är det inte hudkontakten med kött jag ogillar, du kommer väl ihåg hur jag löste steken jag skulle fixa in i ugnen då jag var tonåring? :-) Visst kan jag laga mat, det är inte det jag var ute efter utan tips på enkla snabblagade recept för variation av de maträtter vi redan använder oss av. Du har många recept på lager, jag tar tacksamt emot de recept du tror skulle passa oss. kram

Lina sa...

Lätta rätter. Ok. Here goes nothing.

Kyckling
Lägg 4 dl okokt ris i en lasagneform
Häll på 8 dl vatten
Lägg 3-4 kycklingfilér ovanpå (frusna)
Salta, peppra, curry.
JAG brukar även lägga på nötter och banan på slutet, men det måste man inte.
In i ugnen. När riset är klart är kycklingen klar. Kycklingbitar med skin blir ännu bättre eftersom de inte blir så torra på ytan.

Korvtorn
Skär falukorc och zuccini i lika tjocka skivor, ca 1 cm.
Varva korv och zuccini (ev salt och peppar) och stick en halv grillpinne igenom. Ställ tornen i en form. Riv ost över. In i ugnen. Servera med ris och grönsaker. Det går att använda tomater istället för zuccini om man är en fegis. ;)

Potatissoppa
Koka små bitar potatis med purjolök i grönsaksbuljong. Tjoffa i crème fraiche, salt och peppar. Mjölig potatis rekommenderas. Knäckebröd med skinka till.

Ses i morgon. Då bjuder jag på mat. Det blir broccoligratäng med majs och råbiff och löksoppa. Förrätt: räkfyllda champinjoner. ;)

Familjen Sundström sa...

Det är ok.. vi åker till Max först:)
// M-P
Vi tackar för tipsen, skall lägga dem i recepthögen, bland de andra 22 favoriterna :)
zucccini funkar bra för mig o.
// sargit