tisdag 26 juli 2011

Lek ute byttes ut mot bärjakt

Morgonen började väldigt dåligt då M-P blev magsjuk, stackarn.
Varken jag eller barnen var så pigga idag heller men vi har än så länge klarat oss undan (peppar peppar...).
Det märktes att barnen var lättretliga och helt enkelt less på våra fyra väggar, så efter en väldigt sen lunch så bestämde jag att det var dags att lufta både dem och mig en stund på lekplatsen.
Väl där så gungade Sanna en stund medan William satt i sandlådan och krävde att jag skulle gräva åt honom.
William åkte även rutschkanan en gång men sen verkade båda less på lekplatsen och vi bestämde oss för att ta en liten skogspromenad istället.
 Det första vi fick ögona på var en klen hallonbuske med några få mogna hallon på som vi snabbt mumsade i oss. Försökte få Sanna att visa upp ett av sina hallon men det var lättare sagt än gjort.
 Strax därpå såg vi massa blått på marken, blåbär!
 Oj vad barnen blev glada! De plockade och mumsade och plockade och fick inte nog.
Jag fick svårt att locka dem vidare.
 Men då bären tog slut så fortsatte vi längre in till förra årets blåbärsställe, även där fanns det massor med blåbär.
Williams satte sig mitt bland dem och flyttade sig då och då för att komma åt bättre (på tal om det, någon som har tips på hur man blir av med blåbärsfläckar på byxor?), medan Sanna hukade sig här och där och mumsade i sig bär.
 Länge blev vi kvar där men till slut lyckades jag locka dem vidare då jag lovade vi skulle tillbaka en annan dag och plocka med oss hem.
På lekplatsen hittade vi en liten nyckelpiga som vilade på bänken.
 Men att leka lockade inte särkilt länge då barnen fick syn på rödvinbärsbuskar.
Resten av tiden stod de vid dessa buskar och mumsade i sig ännu mer bär.
 Även jag åt ett par och goda var de.
En kort paus tog de i bärplockandet/ätandet och lekte en stund vid rutschkanan, men de åkte inte i den utan lekte mer inne i den.
 Snart nog så styrde de stegen mot buskarna igen, plötsligt ser jag att William har en hink i handen som han plockar bär i. Vart han hittade den vet jag inte.
Sedan hjälptes båda barnen åt att plocka i hinken innan de åt upp dem därifrån.
Då jag inte hade tagit med mig annat än mobilen så var jag tvungen att avbryta barnens plockande och gå in en sväng för att byta på dem då det började lukta misstänkt kring dem.
Tog ett tag att övertala Sanna att följa med då hon menade på att vi kunde gå in och hon stanna kvar och vänta. Gullunge.
Vi passade på att ta med oss lite annat att plocka bär i så när vi kom ut igen så hade de fullt upp att fylla sina kärl.
 Då de täckt knappt botten i sina kärl så kom de till mig och hällde ut allt i den lilla halvlitersmåttet jag hade framför mig.
 De gjorde tappra försök att tömma buskarna på bär men lyckades inte med det.
 Blev inte så mycket bär hem då det mesta hamnade i deras små magar, men imorn ska vi plocka lite till så får vi se om det räcker till en paj eller två...
Väl hemma var både Sanna och William så trötta att vi gick och la oss allihop.
Två timmars tupplur blev det(!) vilket resulterade i att de inte kom i säng vanlig tid ikväll utan långt senare...
// Sargit
p.s.
M-P mår mycket bättre nu på kvällen och har lyckats behålla det lilla han fått i sig.
Nu hoppas vi bara att vi andra slipper undan också men för säkerhets skull undviker vi folk några dagar ifall vi bär på smittan.

1 kommentar:

ankan sa...

Hoppas ni klarade er från magsjukan och att ni får en skön semester. Ser fram emot att läsa reseskildring från Mumindalen sen!