onsdag 19 mars 2014

Första snögubben och en utmaning

Idag fick alla trollen tillbringa lite tid med min mamma.
De hade knappt tid att säga hejdå till mig då jag gick iväg till jobbet, Janiina sa bara glatt "hejdå mamma" och sen var det full fart.
Jag är fortfarande hostig och lite snörvlig, hostan är dock värst och jobbigast.
Tur det var en dag av utbildning på jobbet så det var bara att sitta ner hela dagen...
Då jag gick nerför trapporna mot vårt hus så möttes jag av glada ljud av skrattande och pratande barn, det var Janiina och William som höll på att "skotta" snö, en hög framför ytterdörren ioförsig men ändå. Kul hade de.
Jag stannade kvar med dem och först skottade jag snabbt upp en stig från oss till trappan då det kommit så mycket snö och mer är på väg ner så jag ville underlätta lite för morgondagen.
Sen lite spontant började vi bygga en snögubbe, då anslöt sig Sanna till oss.
Janiina vägrade ha vantar på sig så hon fick gå in innan gubben var klar.
Sanna och William jobbade på entusiastiskt och så fick jag också bli barn på nytt.
Här visar de stolt upp sin första snögubbe för denna vintersäsong, och snart är våren här...
 Svårt att få båda bra på samma bild så får bli fler.
 Och lite miner måste ju också fångas på bild.
Då det är fastetider så har jag gått med i en fasteutmaning.
Den lyder som följer:

"Gå med i årets fasteutmaning!
Fasteutmaningen pågår parallellt med Svenska kyrkans fastekampanj 2 mars-13 april. Det är en chans att utmana dig själv, dina vänner och din familj att sluta slänga mat.

Livsmedelshanteringen står för 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan! Samtidigt slänger varje svensk 72 kilo mat ...per år i soporna - en del av detta är mat som skulle kunna komma till nytta.

Fastan är en tid att reflektera över vår livsstil. Vad väljer vi och vad väljer vi bort? Att faktiskt äta den mat vi köper kan vara ett sådant val.

Våra personliga insatser för en bättre värld kan vara enkla men ändå meningsfulla, såväl för oss själva som för våra medmänniskor som för skapelsen som helhet.

Genom att tacka ja till eventet visar du att du vill vara med i fasteutmaningen Sluta slänga!

Vill du ha tips på hur du kan minska ditt matsvinn? Gå in på: http://www.svenskakyrkan.se/fasteutmaningen

Använd gärna #fasteutmaningen för att sprida detta i sociala medier!"


Så på sistone har vi ätit rester lite oftare och försöker tänka till och utgå lite mer från vad vi redan har hemma än att springa till affären hela tiden.
Vi har sen tidigare haft måndagar som "matrestdag" men då har det ibland blivit ändå mat som glömts bort och till slut kastats i soporna.
Nu den senaste tiden har det blivit betydligt mindre mat slängd, men mer än vad jag skulle velat.
Idag vid middagen så observerade Sanna lite glatt att "vi äter alla olika idag, William äter inte samma som pappa, pappa äter inte samma som Janiina, Janiina äter inte samma som mamma och mamma äter inte samma som jag." Det var hennes sätt att glatt observera att alla fick äta precis det man velat utifrån de val vi hade.: makaroner med köttfärssås, makaroner med tacoköttfärs, plättar, korvsoppa och biff med några grönsaker med ris (thai-rester).
Sen att min korvsoppa jag gjorde i söndags fått dra sig lite väl mycket var i det närmaste oätbart stark är en annan sak, jag åt upp allt utom "vätskan" i alla fall. Men till mitt försvar kan jag säga att maken försökte äta resten men även han som gillar starkt undrade lite vad jag haft i.
Den var god i söndags i alla fall, hihii.
Nu ska jag samla krafter för morgondagen då jag ska på en annan utbildningsdag med jobbet. Halstabletter och Alvedon och massa vatten nerpackat så jag ska nog överleva.
// Sargit

Inga kommentarer: