torsdag 14 augusti 2014

Resumé Tammerfors

Då det ju har gått ett tag så kommer här en kort resumé över första tiden i Tammerfors hos min syster Heidi.
Tisdag, första dagen i Tammerfors så promenerade vi till Tammela torg. Min syster friserade både mig och William som ni ser. På torget blev det premiär för barnen att smaka på musta makkara (= svartkorv), de smakade i alla fall men sen fick vi köpa vanlig hederlig god finsk korv till dem. Jag är inte heller förtjust i svartkorv men tänkte att barnen måste ju i alla fall få smaka på det.
 Därefter tillbringades en hel del tid på den nya fina stora lekparken vid torget. Barnen njöt i fulla drag och vi hade svårigheter att få dem med oss hem igen.
Sanna har haft några anfall av saknad efter pappa, de har i omgångar också tjatat om att de vill hem.
Till slut fick jag nog och fick ta ett allvarligt snack med båda stortrollen och då vi kom tillbaka så fick Sanna sätta sig och skria ett brev till pappa.
 På onsdag följde vi Heidi till tågcentralen. Hon hade fått jobb erbjudande så tyvärr var hon tvungen att åka. Jag och barnen hade stämt träff med Janika och oturligt nog så regnade det precis då vi skulle möta upp henne. Det öste ner helt enkelt!
Men vi hade tur och hann få skydd vid en busshållplats. Regnet avtog helt som tur var så när Janika kom så sken solen.
Efter mellanmål på ett fik, glass blev det, så promenerade vi till Pikku kakkosen leikkipuisto (= lilla tvåans lekpark). Ännu en fin ny och stor lekpark för barnen att utforska!
Janiina var helt vild, hon skulle göra allt som de stora gjorde och lite till.
 När vi lekt en timma så var det dags att röra sig hemåt igen. Vi sa adjö till den fina lekparken och gick och titta på Janikas scooter istället innan vi sa hejdå och tog bussen hem till Heidi igen.
Janiina somande i vagnen och fast det var lite kyligt ute så ville Sanna sitta och sjunga till Janiina för att försiktigt väcka henne. Williams tyckte inte det gick fort nog så han "hjälpte till" på sitt sätt, han gav en massa pussar till den sovande Janiina.
 Kvällarna har varit rätt tuffa med nattningarna och onsdag kväll var inget undantag, men när de väl somnat så passade jag på att packa det mesta färdigt inför morgondagen.
Torsdag efter att vi fått i oss frukost och packat det sista så promenerade vi till Tammela torg igen för att möta min mamma som också var i stan. På vägen blev det lek på en lekplats en stund.
Sen lekte vi i Tammela torgs lekpark en stund innan vi åt lunch, knackkorv denna gång (barnens val) medan mamma åt rökt fisk (tror jag det var). Glass blev det till efterrätt också innan vi lekte lite till och sen promenerade tillbaka till Heidi för att packa in oss i bilen.
 Vi åkte till Hervanta och plockade upp Janika som haft körlektion. Sen åkte vi till Janikas jobb, ett av dem. Det var något som heter Hippa, familjens fritidscenter. Där anordnas självförsvarskurser, akrobatik, cirkus skola, parkour, zumba, pilates, typ röris med olika teman för olika åldrar från småttingar till tonåringar (djungeldjur, ninja, älva m.m.), golf simulator, mamma gympa och mycket mycket mer. Blev väldigt imponerad över lokalerna och alla aktiviteter de har där. Varför kan vi inte ha sådant hos oss i Sverige...
Barnen fick ha hela stället för sig själv så de trodde de kommit till himlen eller något då Janika visade dem runt och lät dem testa olika saker.
 Janiina älskade stället! Tror vi måste börja leta efter något typ barngymnastik eller cirkusskola eller något åt henne.
Hon försökte härma Janika med rockringarna också, men det var lite svårt.
Avlånga rummet med mjuk lång madrass där man kunde öva på att hjula och sådant var väldigt populärt för barnen. De använde den mest till att springa fram till den högre madrassen och slänga sig i den. De övade lite på kullerbyttor också.
 I spegelsalen, eller danssalen, så gjorde Sanna och Janika lite övningar. Först härmade Janika Sanna och sen tvärtom.
 Allt roligt måste ju få ett slut också tyvärr, men tiden gick fort även under eftermiddagen.
Så efter att ha skjutsat hem Janika och vinkat adjö till henne så åkte vi för att plocka upp barnens kusin Joonas. Sen körde vi hem till honom så han fick duscha och byta om innan vi påbörjade vår färd norrut. Vi passade på att ta lite lätt mellanmål i väntan på Joonas.
Bilfärden gick rätt bra även om den var lång. Sanna visade vid varje tillfälle hon fick att hon tyckte om Joonas. Knappt hon ville släppa honom.
Jag har nog aldrig förr tillbringat så mycket tid ensam med min systerson för eller fått chansen att prata med honom så mycket då han är rätt tystlåten av sig och inte så social av sig som sin syster.
Sent på kvällen kom vi äntligen fram till Haapajärvi där min syster med familj väntade.
Emilia, trollens andra finska kusin blev också snabbt accepterad som ni ser.
Inte ofta de ses men det verkar inte besvära barnen så mycket, de passade på att ha kusinmys medan de kunde.
Efter kvällsfika så var det dags att få barnen i säng.
Behöver jag säga att nattningen var lite besvärlig även ikväll...
// Sargit

Inga kommentarer: