lördag 27 juni 2009

Fika gäster i värmen

Idag så kom en ny vän, Heidi, på besök med sin son Sakarias.
Vi träffades på kommunens öppna förskola Delfinen.
Båda är vi finskspråkiga och vill förmedla finska språket till våra barn, men har upptäckt att det inte är så lätt då de runt omkring oss pratar svenska.
Så vi har bestämt oss för att då vi träffas pratar vi bara finska med varandra och våra barn, undantaget de gånger vi involverar våra svenskspråkiga män i samtalet så klart ;-)
Jag ska själv även försöka göra mitt bästa för att komma ihåg att prata finska hela tiden med barnen för att vara konsekvent så de lär sig mitt modersmål.
Så ifall du hör mig prata finska fast du inte själv förstår vad som sägs så ta inte illa upp, säger mest troligt något av följande:
äitin rakas = mammas älskling
pikku kulta = lilla älsklingen (typ)
äiti tulee = mamma kommer (oftast då någon av barnen gråter eller nåt)
eller andra typiska "babymeningar".
Sakarias var väldigt intresserad av både Sanna och William då de är mindre än vad han är.
Men sen var det mest de nya leksakerna som intresserade, och då speciellt två maracas, en i varje hand, som han inte släppte taget om ens då han förflyttade sig krypandes eller gåendes (med stöd från bord eller soffa).
Då vi vuxna fikade min "hemlagade" hallon- och björnbärspaj (mix från ekströms, hihi...) med vaniljsås, så satt Sakarias på filten och lekte och sneglade då och då på Sanna och William.
De låg i sitt soltält och tuggade på nya familjemedlemmen och andra leksaker.
Efter ett tag tröttnade Sanna på att ligga och leka för sig själv så hon fick sitta i pappas knä och hoppades säkert på att få en bit paj i sig.
Allt som allt en trevlig eftermiddag i värmen på vår terass som vi säkert kommer att göra om flera gånger.

Inga kommentarer: