söndag 7 juni 2009

Emmas dop

Idag så var det en stor dag då vi, jag och min man, skulle få äran att bli gudföräldrar till lilla Emma.
Vi hade planerat morgonen väl för vi skulle åka direkt efter morgongröten till Familjen Beutler för att hjälpa till med förberedelserna.
Men som vanligt blev vi lite sena, så frukosten fick vara denna morgon för vår del.
Då vi kom fram fick M-P användning av sina muskler då han och Thomas flyttade på bänkar och bord från Beutlers gård närmare föreningslokalen där dopfikat skulle vara.
Elin fick känna på lyxen av att bli buren som en riktig kunglighet.
Själv så försökte jag göra en viss ung dam nöjd, då hon vägrade ligga i vagnen och sova som sin bror. Till slut slumrade Sanna till då jag bar henne i sjalen.
Jag gjorde nog inte så mycket nytta med förberedelserna, men bidrog i alla fall med två citronkakor som jag bakat efter Linas recept.
Sen var det dags för oss att bege oss till kyrkan.
Jag och M-P började gå lite i förväg för att hinna mata barnen innan vi skulle möblera om i kyrkorummet.
Vi tog med oss Elin som gillar att "åka" på vår vagn, rättare sagt kryper hon ihop på fotstödet fram på vagnen.
Nästan framme så blir vi omkörda av familjen Hedbom som är tidiga då Anders skulle spela gitarr på dopet och öva lite innan. Min pappa, som skulle agera barnvakt under dopet, väntade redan vid kyrkan.
Då vi kommer fram så ser vi att det är öppet och att det är annat folk där.
Jag frågar min kollega Stefan, som jobbar som vaktmästare, vad som är på gång och han berättar att det ska vara ett dop som börjar kl. tolv.
Men vi skulle ju vara där inne och ställa iordning? Det hade inte han hört något om.
Nåja, vi ringer snabbt till Lina och talar om situationen och säger att vi är nere i "mitt" rum (rummet där jag bedriver barn och ungdomsverksamhet då jag jobbar) och matar barn.
Anders tog fram sin gitarr och börjar värma upp och snart så kom även Kajsa (prästen), Lina, Thomas, Elin och lilla Emma (som sov i vagnen).
Morfar fick mata lilla William medan Sanna fick mat av sin pappa.
Fast kyrksalen var upptagen av ett annatdop innan Emmas så hann vi alla bli klara i tid och till och med möblera om i kyrksalen så att alla kunde sitta i en ring med dopfuntet i mitten istället för på rader.
Som gudföräldrar ingår det några små uppdrag under dopgudstjänsten, så därför har vi tyvärr inga bilder på själva dopet men det var ett jättefint dop med mycket sång och glädje.
Jag blev förvånad då jag upptäckte att jag kunde alla utom en av psalmerna utantill, brukar inte ha så bra minne på texter.
En bild på mig och min guddotter strax före dopet. Visst är hon söt!

Efter dopet så kom min pappa tillbaka från promenaden han varit på med Sanna och William.
De, barnen alltså, hade sovit gott i vagnen nästan hela tiden.
Så här såg det ut i en av liggdelarna.
På vägen tillbaka till festlokalen så ville inte William ligga i vagnen längre. Då fick han bli buren av pappa.
Orutinerat bara av mamma och pappa att glömma solhatten och solglasögonen hemma...
"Vem tände lampan?" tänkte nog William, men annars trivdes han med att bli buren.
Under dopfikat var det trevligt att prata med folk man känner men träffar allt för sällan.
Alla barnen trivdes såg man då de sprang ute i solskenet och lekte på lekplatsen, mest troligt på grund av att de fått en sockerkick som heter duga efter alla goda kakor, tårtor och bullar.
På fikabordet fanns: vaniljhorn, kanelkakor, kokosrutor, rabarberkaka med kardemummakrisp, chokladbollar, kokostoppar, kanelbullar, brysselkex, syltgrottor, kanelkakor, citronkaka, finska pinnar, florentiner, nötkakor, morotsrulltårta och jordgubbstårta!
Sen blev det present öppning, men Thomas och Lina hoppade faktiskt över ett moment som M-P kämpade sig hes igenom, att läsa korten högt ;-)
Men hör och häpna, inga dubbla gåvor blev det.
Mittpunkten för dagen, vår guddotter Emma med sin mamma Lina
En av gästerna bedriver en nätaffär för bärsjalar m.m. (Stellaris) så hon hade med sig några som Lina ville prova, bla BB-tai som jag testade.
Den gillade William att hänga/sitta i som även om han nog verkade lite konfunderad.
Dagen började lida mot sitt slut då gästerna en efter en började packa ihop och bege sig hemåt. Vi stannade kvar en stund och hjälpte till med städningen.
Tyvärr missade jag att ta kort då hela Beutlerska släkten hjälptes åt att bära ett bord med bänkar, den hade Thomas och M-P slitit sina ryggar för då de flyttade den på förmiddagen.
Allt som allt var det en jättelyckad dag med solsken och glada miner.

Inga kommentarer: