torsdag 23 juli 2015

Minisemester till Kolmården

Tisdag förmiddag var rätt seg, vi hade tänkt komma iväg tidigt men så blev det inte av olika anledningar.
Janiina ville att Heidi skulle leka med henne och stortrollen roade sig med beyblade mest hela förmiddagen.
Till slut kom vi i alla fall iväg men typiskt nog så fastnade vi i en kö efter Upplands-Väsby, det visade sig att det hänt en olycka så det kröp fram under  ca 40-45 min. Då insåg jag för första gången hur praktiskt det är med automatlåda i bilen.
Vi kom fram till slut till min syster i Nyköping där vi sedan tillbringade en trevlig kväll med kusin-mys för både stora och små. Det var nämligen så att min och min syster Nadjas kusin Camilla som bor i Tyskland hade kommit och hälsat på med sin familj då de hade vägarna förbi. Vi har inte sett varandra på ca 20år skulle jag tro.
Medan syrran senare nattade Rasmus så fick jag äran att hålla i lilla Freija och så mös vi i soffan framför Netflix en stund innan läggdags.
Onsdag morgon började vi med frukost och sen packade vi ihop oss för att åka till Kolmården allihop. Som barnen har längtat.
Jag, min syster Heidi och min troll skulle bo på Vildmarkshotellet tillsammans med finska föreningen så vi började med att checka in varpå vi hamnade på "baksidan" av Kolmården och fick ta den ingången. Rasmus följde med oss medan min syster Nadja åkte runt till huvudingången.
Vi började med sälarna och sen tog vi och köade till safarin i 45min(!), tur att jag hade frukt, korv och lite annat gott med i kylväskan så att barnen höll sig nöjda i den långa kön.
Visst ja, det smög in en bild på vårt hotellrum här också, fast den tog jag först senare då vi fick tillgång till rummet.
Men safarin var en hitt tyckte alla barnen!
 Här ser du några av de djuren vi såg.
 Efter safarin blev det lunch och sen titta lite mer på djur. Elefanterna var det bästa enligt Janiina!
Sanna var väldigt intresserad av att plocka blåbär också. en liten regnskur överraskade oss med men som tur var inte så långvarigt...
Efter middagen tillsamans med mina vänner i finska föreningen och deras familjer så var det dags att utforska hotellets pooler. Var själv inte så imponerad av dem men barnen var nöjda. Jag tog med mig dem en och en i den pool som hade "strömmar" medan Heidi såg efter de andra två i lilla poolen.
Mot slutet tog jag med både Sanna och William samtidigt då de klarade sig väldigt bra med hjälp av armpuffarna.
Trött var jag, och de andra, efter denna långa dag så det tog inte lång tid innan vi sov då vi väl kom i säng.

Torsdag morgon efter hotellfrukost så utforskade vi lekrummen som vi bara kikat in i igår.
Stort var det och där hade vi säkert kunnat tillbringa hela dagen.
Det fanns flera olika rum med olika inriktningar för lite olika åldrar och så klart pyssel och ansiktsmålning för de som ville.
Jag lyckades efter mycket om och men få barnen därifrån. Stortrollen fastnade med att läsa Bamse tidningar också i lekrummet.
Då vi packat ihop allt och checkat ut så körde vi till stora parkeringen vid huvudentrén, och precis då vi gick mot entrén började det regna väldigt mycket.
Så hastigt ändrade vi planerna och gick in på Aquarium istället som William tjatat om att han ville till flera gånger.
 Barnen hade inget emot denna ändring av planerna då det fanns mycket att upptäcka.
 Men mest fascinerade var de nog av hajarna!
 När vi väl var klara och kom ut så sken solen och vi tog oss in på Kolmården.
Vi började i Bamses värld som jag lovat barnen igår, då hann vi bara en snabbvisit där.
Det var väldigt mycket folk där och mycket tid gick åt till att köa. Men vi hann åka bilarna och så åkte Heidi och Sanna Godiståget medan jag, Janiina och William åkte båten Victoria.
Lunch blev det sen och alla åt med god aptit farmors köttbullar med mos samt farmors pannkakor (eller plättar som jag kallar dem).
 Vid Tiger visningen mötte vi upp våra vänner från finska föreningen igen, men där hände något jag inte var beredd på: Janiina somnade i min famn mitt i!
Vi som inte hade någon vagn eller kärra eller något då hon inte brukar sova på dagen. Så jag fick snällt bära henne medan hon sov när vi gick vidare. Kan säga att inte har hon blivit lättare sen senast jag fått bära henne...
Nere vid delfinariet tog vi en vilopaus där Janiina fick fortsätta sin tupplur medan vi andra njöt av solen, vinddruvor, pistagenötter och glass i väntan på att showen skulle börja.
Vi hade förbokad platser så vi slapp ställa oss i den kö som blev längre och längre under den timman vi satt vid gräset och tittade på. Rekommenderar helt klart att förboka platser om man ska dit under högsäsong.
Delfinshowen var trevlig och barnen gillade den, här några bilder.
 Sen blev det den utlovade tiden på lekplatsen. Stortrollen fick härja fritt med order att gå till Heidi, som vi placerade på ett ställe, om det var något medan jag sprang efter Janiina som ville klättra lite överallt.
Efter lite över en timme om inte mer så började det bli dags att gå.
Vilket inte var det lättaste att övertyga barnen om.
Men med påminnelse om löftet att de fick handla något i shoppen så kom vi iväg till slut.
Sen började den långa hemfärden med ett matstopp på Max i Nyköping.
Egna sängen har nog sällan känts så skön som den gjorde då.
Både fötter och rygg värkte efter allt gående men det var det värt då barnen var nöjda över denna minisemester.
Och vår nya bil, den var helt underbar att köra även denna långa sträcka, så nöjd över den!
Tusen tack till Finska föreningen för en trevlig resa till Kolmården!
Och tack till min syster Heidi som ställde upp som sällskap på kort varsel.
// Sargit

Inga kommentarer: