torsdag 25 juni 2015

Årets familjesemester

måndag kväll åkte vi iväg med Amorella för att påbörja årets familjesemester. För ovanlighetens skull så blev det en tidig sådan i år eftersom jag inte lär vara så sugen på att resa de sista veckorna in i graviditeten...
Vi började med att lyxa till det i lyx-hytten (som min mamma fixat åt oss som extra) med lite bus i sängen och skåla in semestern innan vi gick för att äta lite i kafeterian.
Sedan blev det lek och bus i leklandet och Bingo för barnen.
 Efter Bingot verkade de flesta barnfamiljerna försvinna till sängs men våra var inte ett dugg trötta så vi lät dem härja en liten stund till.
Sedan tog maken skaran till vår hytt medan jag smet upp till lyx-hytten (som vi alla inte skulle fått plats i) för att hämta lite dricka och passade på att ta en kort vilopaus i den jättesköna sängen och njuta av tystnaden.
Då jag kom till hytten fick maken ta en tur till puben medan jag nattade trollen.
 Efter en alldeles för tidig väckning på tisdag morgon så var det skönt att komma till badhotellet Caribia där vi åt vår medhavda frukost innan vi åkte iväg till Muminvärlden.
De har gjort en del ändringar/renoveringar inför i år då det är jubileumsår. Bland annat har Mumin fått ett eget litet hus bredvid Muminhuset. Och teatern vi såg handlade om då Mumin kom på att han ville bygga eget hus och hur det gick.
Självklart hälsades det på Snusmumriken men i år blev det inget kramkalas med allehanda figurer som förra året.
Too-ticki spelade tre-i-rad med stortrollen och sedan fick jag spela mot William några gånger.
Janiina ville också spela och William var en snäll storebror som hjälpte henne att placera rätt så att hon skulle hindra honom från att vinna. Det överraskade mig faktiskt!
Efter att vi lyssnat på Snusmumrikens sagostund och barnen lekt lite i "fotbadet" (och lyckats blöta ner sig) så var det dags för lunch. Men Janiina stackarn var så slut och grinig så hon somnade innan hon ens hann smaka på maten!
Istället tog jag en tur till shoppen med stortrollen medan maken satt kvar i restaurangen med ett sovande lilltroll i famnen. Sen byttes vi av så att maken gav sig på äventyr till sagostigen med stortrollen så de fick se dramat vid häxans hus, och lite annat.
De hade haft det väldigt trevligt vad jag förstod.
När Janiina väl vaknade så fick hon i sig lite mat innan vi började röra oss tillbaka till bilen.
 Eftersom vi behövde handla lite så passade vi på att ta en glasspaus också. Det är en väldigt skillnad på glassdisken i Finland mot här i Sverige. Och väldig skillnad på smak också, mycket godare i Finland! Blev svårt att välja men stortrollen fastnade för den största glassen såklart, hihii.
Imponerande nog så åt William upp hela sin glass själv!
Något hände mitt i glassätandet, något som han längtat efter sen länge: hans lösa tand lossnade!
Men han märkte inte det utan råkade svälja tanden, precis som Sanna gjorde med sin första tand som hon tappade.
Så nu hade vi då en stolt tandlös grabb med oss till hotellet.
Väl på hotellet så blev det till att bada en bra stund innan middagen och så avslutades den sena kvällen med film på Netflix "Järnjätten".
Onsdag förmiddag var det lite regnigt ute så vi beslöt oss för att ta en förmiddag i äventyrsbadet igen. Tyvärr vägrade Janiina så hon och jag var på lekplatsen med bollhav m.m. som fanns på samma plan som badet. Hon lekte glatt själv och satt ibland framför spelskärmen eller den tecknade filmen som visades innan hon fortsatte i bollhavet. En väldigt nöjd tjej.
Stortrollen var nog i sjunde himlen eller något då de fick åka vattenrutschkana och bada hur mycket de ville med pappsen. De fick till och med äta lunch inne på badet.
Jag och Janiina åt vår lunch på rummet, vi köpte med oss pizza.
På eftermiddagen var vädret bättre så då åkte vi iväg till den stora lekparken, Kuppispark och Äventyrspark, mitt i Åbo.
Behöver jag säga att barnen älskade den lika mycket i år som förra året...
Av en slump så visade det sig att en cirkusshow hade premiär idag, precis då vi var där. Så jag, Sanna och William köpte biljetter och var med på premiären. Janiina ville inte, hon ville leka i sandlådan med pappsen.
Mycket jonglering och några andra små konster, precis lagom för barn. Sanna och William gillade det, det de kom ihåg mest var nog jongleringen med knivarna!
Efter cirkusföreställningen blev det så klart glasspaus i solen.
Därefter ville trollen hoppa i hoppborgen. Janiina ville inte hoppa så länge, bara ett par minuter sen ville hon göra annat.
Något alla barnen älskade var linbanan. Den åkte de så många gånger så jag tappade räkningen.
Till och med maken åkte ett åk.
Tyvärr råkade Janiina göra illa sig på sitt sista åk (nr 3 eller 4), så hon ville gunga och klättra istället sen.
Då vi äntligen fick barnen från lekparken så tog vi oss till vårt favoritrestaurang som vi hittade av en slump under vårat första besök i Åbo för flera år sedan.
Kommer aldrig ihåg vad den heter men de har väldigt god italiensk mat där.
I väntan på maten så somnade Janiina vid bordet!
Väl tillbaka på hotellet så ville stortrollen till badet igen och medan de var iväg och bada så tog jag och Janiina det lugnt på rummet med lite lek och sen serier på Netflix. Det blev fortsatt filmtittande då stortrollen kom tillbaka efter över en timmas badande.
Jepp, alla somnade fort även ikväll.
Torsdag morgon efter frukost så tog vi oss till badet hela familjen.
Vi checkade ut vid 12 och åkte till det stora köpcentret Cumulus. Det blev både lek för barnen och shopping för oss alla under resten av dagen. Några Mumin-tallrikar och säsongens Mumin-mugg fick följa med oss hem såklart.
Barnen valde länge och väl vad de skulle köpa med "sina" pengar, det slutade med Lego för alla tre.
Väl ombord på Grace så blev det Tax free först där en massa godis fick följa med oss hem, så nu behöver vi inte handla lördagsgodis på säkert några månader.
Sedan fick barnen leka på leklandet, Sanna var dock besviken på att det inte var samma båt som den förra då hon tyckte deras lekland var bättre. Mest saknade hon de färgläggningspapper som fanns på Amorella, här var det bara blanka papper att rita på.
Janiina stortrivdes med att bygga med klossar och annat med M-P. William gillade hoppborgen mest.
Sanna var väl mest sur men ritade lite och gick emellan rummen. Kort träff med Ville Viking blev det också, men Sanna och William blev väldigt besvikna då de insåg att allt som Ville Viking med assistent informerade om var sådant som skulle ske imorgon då vi inte skulle vara ombord längre...
Vi kom i säng rätt tidigt till skillnad mot resan till Finland.
Men Janiina ville inte sova ikväll, Det tog lång tid innan hennes ögon gav upp kampen.

Sammanfattningsvis så har vi haft en kanon semesterresa men vi är alla helt slutkörda nu, ingen vila blev det utan fullt ös från morgon till kväll.
// Sargit

Inga kommentarer: