tisdag 3 augusti 2010

Finlandsresan del 2

Tiden bara flyger iväg här känns det som.
Har verkligen haft semester från datorn i alla fall, för övrigt så kan jag väl säga som man brukar skämta om, men i mitt fall börjar stämma mer, att jag får semester då jag börjar jobba igen.
Vi har haft fullt upp med andra ord.

I söndags tog vi det rätt lugnt på förmiddagen, lite lek på bakgården efter frukost medan jag och Heidi turades om att göra oss i ordning.
Barnen roade sig med gungan en stund själva.Sedan tog vi bussen in till stan ca tio minuter (centrala Tammerfors) istället för att gå en halvtimme dit (lata var vi).
Buss har jag aldrig gillat att åka med tvillingvagnen, inte heller nu blev det smärtfritt (nog om det).
Men redan på bussen upptäckte vi att William slängt sin vattenmugg, försökte leta efter den senare men den var och är borta.
Efter en väldigt god lunch så somnade barnen i vagnen rätt så snabbt, vilket gav oss syskon gott om tid att utforska affärerna och shoppa loss. Det var länge sedan kändes det som.
Hittade lite fynd till barnen i klädväg men inget till mig föränn i sista affären vi var in i, en skoaffär.
Där hittade jag helt underbara tofflor/inneskor till barnen som de får ha på dagis under hösten och så föll mina ögon för ett par skor som jag blev förälskad i, faktiskt ett par jag verkligen har behov av då jag varit på jakt efter rejäla promenadskor till vardags.
Vi missade bussen hem precis så istället för att vänta i en kvart så bestämde vi oss för att gå.
Hemma igen så grillade vi korv till middag.Barnen ville återigen plocka bär och mata mig med dem, men då jag ledsnat på att äta bär så gav jag dem en skål att plocka i istället.
De fyllde den nästan helt själva.

Det tog en stund att få glöd så då fick barnen en förrätt av Heidis hemmagjorda morotssoppa som de åt med god aptit. Även korven och grönsakerna slank ner trots soppan innan, de äter bra i alla fall."Vad har du kvar på din tallrik? Kan jag få det där?" (Bytes handel vid slutet av måltiden).Igår, måndag, så åkte Heidi till jobbet tidigt på morgonen.
Nu skulle jag bli själv med barnen under förmiddagen.
Tufft var det till och från då de fortfarande är klängiga men allt som allt gick det bra, så fort jag satte dem i vagnen för att ta en promenad till affären, vilket jag gjorde mest för att få barnen lugna.
Där slöt min mor upp och så hade vi sällskap resten av dagen.
Vi började med att äta lunch på Tammelantori (Tammela torg).
Blev färsk fisk (tror det var lax) för alla utom mig (som åt korv).
Sedan åkte vi vidare och besökte min lillasysters gudfars mor (krångligt men hoppas ni förstod).
Där fikade vi gott en bra stund och barnen fick njuta av bland annat pepparkakor, vilken lycka!
Efter fikastunden fortsatte vår färd till min mammas kusin Jouni med familj som bor ca en och en halvtimmas bilfärd från Tammerfors (kommer inte ihåg vad stället hette).
Jättehäftigt arkitektritat hus bor de i på ca 290kvm. På deras enorma tomt fanns det en stor studsmatta.
Både Sanna och William styrde stegen dit snabba som små vesslor och roade sig fram till middag då jag fick nästan släpa dem därifrån. "Maten är försenad, undrar om jag blir mätt på syrrans sko?"Barnen gillade att gå upp och nerför trapporna samt upptäcka allt därikring.
Bland annat den enda lilla vattenpöl som fanns på hela området just vid trapporna, vilket resulterade i väldigt blöta byxor hos William.Efter maten hoppades det lite till, denna gång var Jouni med och lekte.Tyvärr gick tiden alltför fort denna kväll och försent insåg vi vad klockan var.
Självklart hade jag ju inte packat ner kvällsgröt eller välling till barnen, så under hemfärden fick vi stå ut med lite höga toner tills de somnade av utmattning.
Stackars små barn som har en mamma som inte tänker på vad klockan är.
Nåja, de sov gott nästan hel natten, vaknade inte alls då jag bar in dem från bilen.
Försökte ge dem välling i sömnen men lyckades bara med en halvflaska var.

Vid sex tiden imorse (fem svensk tid) så vaknade William, strax därefter Sanna men som tur var för min del så somnade de snabbt om en timma till då de fått napp i munnen.
Förmiddagen tillbringade vi ute på Tuulis (grannflickans) sandlåda.
Oj vad de trivdes, även om Tuuli slängde misstänksamma blickar mot barnen då hon själv skulle in och äta.
Länge satt vi där och sandiga blev de från topp till tå! Sanna som knappt åt någon frukost hittade ett äpple som fallit ner från trädet och mumsade i sig den så nöjd med sig själv. Sen letade hon fram ett till men den var det mask i så den fick hon inte äta.
Efter lunchen, risotto alá Sargit, så kom Heidi hem då hon haft tandläkarbesök (annars skulle hon kommit hem först på fredag).
Så vi åkte i väg till Maisansalo, en husvagnscamping en bit utanför Tammerfors, där Heidis pappa med fru bor hela sommarhalvåret.
Vår systerdotter Emilia var där och hälsade på hos sin morfar.
Så idag träffades kusinerna för första gången och kom väldigt bra överens.
(Vid närmare eftertanke träffades de faktiskt föra året som snabbast då Heidi fyllde år)
Emilia var en utmärkt barnvakt, synd att vi bor så långt ifrån varandra.
William och Emilia spelar boll, eller nåt."Trodde du att du skulle få tillbaka den här...?"Sanna och Emilia på upptäcksfärd.Förutom att busa runt med sin kusin så åt vi god middag och så gick vi ner till stranden där barnen fick bada.
Eller rättare sagt så plaskade de på stranden.
William var plötsligt rädd för vatten, vet inte varför, han som brukar älska att bada.
Men lekte gjorde de länge där vid vattnet och sandade ner sig rejält med spadarna. Då det var dags att gå upp blev det hysteri. Ingen av barnen ville vara sammarbetsvilliga och betedde sig som världens undergång var nära då de bars in till duscharna och blev tvättade där.
Efteråt var de som små änglar igen då de satt i sina handdukar och mumsade på sina mutor, majskrokar och riskakor.
Då vi kom tillbaka upp till husvagnen så började Arja steka plättar till oss.
I väntan på plättarna så roade sig kusinerna på grannens lilla altan.Barnen fick sitta på golvet och äta då det var enklast för dem.
Supergott var det och de hade en jättegod sylt till, någon slags äppelsylt med vanilj.
Det måste jag bara köpa med mig hem!
Tiden gick fort och barnens läggtid närmade sig så vi tackade för oss och åkte iväg. S
Sanna säger adjö till sin kusin.Då börjar det blinka i en lampa på instrumentpanelen i bilen, bilen böjade bli törstig.
Vi letade fram en st1 mack och blev väldigt förvånade över att mitt kort inte funkade där, varken st1 kortet eller mitt bankkort.
Så vidare till nästa mack men inte heller där blev det någon soppa då mitt kort inte kunde tas emot där heller!
Surt är det men vad gör man.
Ska byta kort till nästa år då maestro inte verkar fungera i automater...
Så imorgon förmiddag ska jag på jakt efter en bensinmack där man kan betala i kassan alternativt ta ut kontanter.
Resten av kvällen har jag tillbringat med att försöka få ordning på all packning då jag och barnen drar vidare norrut imogon till min äldsta syster Nina med familj, som bor i Haapajävi (ca fyra timmars bilfärd om man inte stannar något).
Få se hur den långa resan går då jag är själv med barnen, hoppas att de sover första halvan av resan vilket är planen då jag tänkt åka först efter lunch.

Nu ska jag ta en dusch och sedan sova så jag orkar imorgon.

// Sargit

1 kommentar:

ankan sa...

Vad modig du är som åker iväg själv med två små vilddjur! Både själva finlandsresan i sig, men även nu denna bilresa. Jag hoppas det går bra! Kul att läsa om allt.