lördag 4 juni 2016

Studentfirande i Finland

Idag var det då dags för den stora dagen, min systerdotters student!
Självklart fick barnen klä sig i finkläder, småttingarna i matchande klänningar i samma storlek. Minja fyllde dock ut sin lite mer, hihii.
Under hela ceremonin så satt våra troll snällt, Minja blev lite trött så hon tog en tupplur.
 I Finland är det något annorlunda student än här i Sverige, Den liknar, vad jag förstått, mer det gamla sättet. Mer högtidligt. Det är inte en självklarhet att man får ta studenten, man måste klara proverna först. Får man underkänt får man inte studenten, till skillnad mot här i Sverige då alla som närvarar i skolan i princip får ta studenten även om betygen är dåliga...
Det blev underhållning med körsång, solister och tal. Sedan fick var och en gå fram då deras namn ropades upp för att hämta sina betyg och sin vita mössa och ev stipendier. Men mössan fick de inte ta på sig. Först när alla fått sina mössor m.m. så fick de samtidigt ta på sig sina studentmössor.
Till sist ställde alla studenterna sig på ett led och därefter gick alla lärare och gratulera var och en av dem. Därefter fick föräldrar och närmaste komma och gratulera.
Väldigt annorlunda för oss som inte varit med om det förr.
Efteråt vart det firande hemma hos min syster där de hade öppet hus mest hela eftermiddagen.
Folk kom och gick då de flesta gick runt och firade flera av studenterna.
Barnen roade sig i ett av rummen en del där det fanns pennor och papper, de trivdes bra med det.
Mycket god mat och fika blev det såklart innan vi åkte tillbaka till stugan.
I stugan blev det lite filmmys på kvällen och när alla våra kommit i säng så hjälpte vi syrran med hennes yngsta som var piggheten själv. M-P lyckades natta henne i vagnen till slut, då hade syrran redan somnat medan hon nattade sin äldsta.
 Här får ni se lite extra bilder som min systerson Joonas har tagit under festen. Han är jätteduktig fotograf. Vi gjorde ett försök att ta kusingruppbild, men Janiina vägrade så hon saknades på bilden jag tog med Joonas kamera. Och för er som inte vet det så är den tjusiga damen med röd sjal min äldsta syster Nina.
// Sargit

Inga kommentarer: