Jag har lovat att dela med mig av några recept på godsaker jag bjudit på.
Har inte hunnit det tidigare men här kommer dem.
Varsågod och njut!
Saffranslängd med vitchoklad
Portioner: 2 längder
Ingredienser:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran à 1/2 g
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering
Tillagningstid: Över 20 min
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175° C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter.
Bananfudge
ca 30st
Ingredienser:
50g skumbananer (ca 10st)
2dl socker
1dl vispgrädde
50g smör
150g vit choklad
Klipp skumbananerna i mycket små bitar.
Blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en kastrull.
Värm på svag värme tills allt är smält. Fortsätt småkoka i 10 minuter under omrörning.
Rör i chokladen (hackad eller i små bitar) och rör om tills massan blir blank.
Tag kastrullen av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
Häll upp massan i en smord form (bakplåtspapper i formen funkar också), 20 X 30 cm.
Låt massan stelna, skär därefter i bitar.
Förvara dem svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar